Landelijk Steunpunt Rouw
 
 
4 februari 2014, 4e editie, jaargang 2
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie
 
WAT STAAT ER IN DEZE NIEUWSBRIEF

Deze nieuwsbrief gaat over verlies van gezondheid. Het is een thema waar wij dit jaar regelmatig op terug zullen komen. De impact van verlies van gezondheid is groot. Het grijpt in op alle aspecten van het leven. Het tast, afhankelijk van de ziekte, de controle die de patiënt over het leven heeft, de eigenwaarde, het gevoel van rechtvaardigheid en de beleving van het hier en nu aan. De gezondheidszorg besteedt aandacht aan de diagnose, aan herstelmogelijkheden en aan praktische aanpassingen om met de beperkingen om te gaan. Maar hoe zit het met de aandacht voor het gedwongen veranderingsproces van de patiënt?

In deze nieuwsbrief schrijft Johan Maes over ‘We veranderen door rouw’. Daarmee legt hij het accent op identiteitsverandering die rouwenden tijdens het rouwproces ondergaan. Martin Beuzel schrijft in zijn artikel ‘Tussen diagnose en werkelijkheid’ over toepasbaarheid van rouwmodellen voor het verlies van gezondheid. Daarmee beoogt hij een betere kwaliteit van (zelf-)zorg voor de patiënt.

Klaas-Jan Rodenburg schrijft in zijn artikel ‘Herstel en empowerment’ over de toepassing van het concept empowerment in de gezondheidszorg. Daarbij gaat het om samen met de patiënt zoeken naar de krachtbronnen die de eigen regie kunnen versterken. In het artikel ‘Steun bij verlies van gezondheid’ legt Klaas-Jan Rodenburg een eerste concept neer voor de foldertekst die patiënten kan helpen om met hun verlies om te gaan.

Liesbeth Timmers geeft een recensie van het boekje ‘Het egeltje onder de oude boom’ (Christianne van Dooijewaard). Het is een boekje geschreven voor kinderen die geconfronteerd worden met verlies van gezondheid van zichzelf of van anderen die dichtbij hen in de buurt staan.

 
WE VERANDEREN DOOR ROUW

Rouw is een antwoord op verlies. Ieder mens geeft een ander antwoord op verlies. Johan Maes legt in dit artikel het accent op identiteitsverandering die rouwenden tijdens het rouwproces ondergaan. Hoewel in dit artikel het accent ligt op verlies van een dierbare, kunnen de opvattingen van Johan ook worden toegepast op het verlies van gezondheid of het verlies van een liefdesrelatie.

Lees meer.....


TUSSEN DIAGNOSE EN WERKELIJKHEID

De komende periode geeft het Landelijk Steunpunt Rouw aandacht aan rouw als gevolg van verlies van gezondheid. Dat is nodig omdat rouw nu nog voornamelijk wordt gezien als een reactie op het overlijden van een dierbare. Door de kennis over rouwverschijnselen en toepasbaarheid van rouwmodellen voor het verlies van gezondheid te vergroten werken we aan een betere kwaliteit van (zelf-)zorg voor de patiënt.

Lees meer.....


HERSTEL en EMPOWERMENT

We zeggen tegen elkaar:’Als je maar gezond bent, dat is belangrijk’. En inderdaad, je ervaart pas echt wat gezondheid waard is als je gekluisterd bent aan je bed. Verlies van gezondheid, lichamelijk of psychisch, verandert je leven. Soms is er herstel mogelijk, soms is dat niet meer mogelijk. De ene patiënt zal zich afhankelijk en machteloos voelen, terwijl een andere patiënt zich mondig en zelfbewust gedraagt. Wat kan empowerment bijdragen aan de kwaliteit van leven na verlies van gezondheid?

Lees meer.....


STEUN BIJ VERLIES VAN GEZONDHEID

Verlies van gezondheid heeft een grote impact op het leven. Bepaalde fysieke inspanning is niet meer mogelijk, relaties veranderen, afhankelijkheden nemen toe en betekenisvolle activiteiten kunnen niet meer. Bij verlies van gezondheid zoekt de patiënt opnieuw naar een balans van wat wel en niet meer mogelijk is.

Lees meer.....


BOEKRECENCIE: Het egeltje onder de oude boom

CHRISTIANNE VAN DOOIJEWAARD

De dood hoort bij het leven. Dit is een gegeven waar je niet omheen kunt. En aan het overlijden kan een ziekbed vooraf gaan. Hoe ga je daarmee om? Wat gebeurt er dan bij je als jij die zieke bent? Maar ook: Wat doet het met je als het iemand in je nabije omgeving betreft? Het zijn vragen die voor volwassenen soms al moeilijk genoeg zijn. Maar ook (jonge) kinderen kunnen geconfronteerd worden met ernstige ziekte, van henzelf of van iemand in hun omgeving. Hoe maak je hierover met hen contact? Een prentenboek kan dan uitkomst bieden.

Lees meer.....


BOEKRECENSIE: Voor even weer gezond                                                  

YVONNE PESCHIER

Gedichten en verhalen geïnspireerd op ontmoetingen met patiënten met kanker. In dit boek schetst Yvonne Peschier een beeld van de ontmoetingen die ze had met patiënten die opgenomen zijn geweest in het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. Yvonne is kunstzinnig therapeute en begeleidt patiënten in hun ziekteproces.

Lees meer.....


BOEKRECENSIE: Parels van verdriet                                                  

LUCINDA

Gedichten over een zoektocht in het donker. In dit boek staan gedichten van Lucinda van de Ven die ze schreef naar aanleiding van de intense gevoelens van verlies, eenzaamheid en woede nadat haar zus Nadia vermoord werd en haar vader een jaar later aan kanker overleed.

Lees meer.....

 

Landelijk Steunpunt Rouw richt zich op het ondersteunen van nabestaanden en hun omgeving; het geven van informatie, voorlichting en advies; het verhogen van de kwaliteit van rouwzorg door deskundigheidsbevordering en het stimuleren van kennisontwikkeling over rouwzorg.

www.landelijksteunpuntrouw.nl - Barchman Wuytierslaan 89 - 3819 AB Amersfoort - 033 - 461 68 86