17 april 2013, 1e editie, jaargang 1


Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie.

     TROTS

Met trots presenteren wij de Nieuwsbrief-nieuwe-stijl van het Landelijk Steunpunt Rouw. De verschillende artikelen worden kort weergegeven in de Nieuwsbrief, en wanneer u er meer over wilt lezen, kunt u doorklikken naar de website. Zo ziet u in één oogopslag wat de inhoud van de Nieuwsbrief is. 

Enkele maanden geleden hebben wij u de vraag voorgelegd welke informatie u zou willen ontvangen: voor nabestaanden, voor hulpverleners en/of voor organisaties. Velen van u hebben hierop gereageerd, waarvoor hartelijk dank! Hieruit bleek dat bijna iedereen alle informatie wilde ontvangen. Daarom hebben we ervoor gekozen één Nieuwsbrief voor alle doelgroepen te maken. De informatie bij “Lees meer” leidt wel steeds naar de passende doelgroep-omgeving.

 

EN OOK ONZE WEBSITE IS VERNIEUWD!                                                

Hulpzoekenden en professionals waren het erover eens: de website van het LSR was informatief en overzichtelijk. Dit blijkt wel uit het hoge aantal unieke bezoekers per jaar (meer dan 100.000). Maar het kon nog beter, zo vonden ook wij. Daarom heeft een team binnen het LSR de afgelopen maanden hard gewerkt om een nieuwe website te ontwikkelen. En we zijn best een beetje trots op het resultaat. 

Lees meer.....


MARKETING IN DE ROUWZORG                                                         

“Loopt u vast in uw rouw? Neem dan contact met mij op!” Ergens van binnen wringt zoiets… En bovendien: is het wel nodig om jezelf zo in de schijnwerpers te zetten? Je hebt immers genoeg in huis. Maar ja, als je jezelf niet in de markt zet, komt er dan wel brood op de plank?

Het afgelopen najaar hebben we hier al eens aandacht aan besteed, met een workshopaanbod en tips voor een goede website. We willen graag weten of dit onderwerp bij hulpverleners speelt. 

Lees meer.....


DIGITALE GEDENKPLAATS                                                   

De dood van een dierbare sluit voorgoed het boek van zijn of haar leven. Nabestaanden blijven in het gemis van de dierbare achter. Met de tijd verslapt de aandacht van familie en vrienden. De rouwende kan naar het graf gaan om de overledene te gedenken. Maar sinds kort kan ook gebruik worden gemaakt van een digitale gedenkplaats. Daarmee wordt op een eigentijdse manier de gelegenheid geboden om de overledene te gedenken. In samenwerking met In Memorandum biedt het LSR nabestaanden aan om daar gratis gebruik van te maken.

Lees meer.....


25 JAAR JUBILEUM                                                   

Het is alweer 25 jaar geleden dat Gerrit Brussaard, destijds directeur van de Arbeiders Vereniging Voor Lijkverbranding, het initiatief nam voor de oprichting van het LSR. Vanaf 1990 brengt het LSR de ‘Gids na een overlijden’ uit. In 1995 startte het LSR met het rouwzorgloket en later met de opzet van het verwijsbestand en opleidingen. 

Lees meer.....


OPEN DAG OPLEIDINGEN                                                   

Op donderdag 23 mei houdt het Landelijk Steunpunt Rouw open huis voor diegenen die zich willen professionaliseren in rouw en verlies. Tijdens deze dag krijg je informatie over de opleidingen Rouw- en verliesbegeleider en Rouwtherapeutische aantekening. Ook kun je kennismaken met Johan Maes, hoofd Academie van het LSR en hoofddocent voor beide opleidingen. Johan Maes is auteur van de boeken “Leven met gemis” en “Ze zeggen dat het overgaat”. Hij studeerde agogische wetenschappen, is internationaal erkend pessopsychotherapeut en is gespecialiseerd in rouwtherapie. 

Lees meer.....


JUBILEUMCONGRES 'TUSSEN LOSLATEN EN VERBINDEN'                                                   

Op vrijdag 1 november organiseert het LSR een jubileumcongres. Vanuit de vier verliesgebieden (verlies van leven, lijf, relatie en baan) wordt ingegaan op het loslaten van het oude en het opnieuw verbinden met . . . . tja met wat? Met de nieuwe dingen die zich aandienen of met de betekenis van het verlorene? Het congres is bedoeld voor rouwtherapeuten, rouwbegeleiders en diegenen die regelmatig een rouwzorgrol vervullen als vrijwilliger of in het werk.’s Morgens worden inleidingen gehouden door o.a. Johan Maes en ’s middags zijn er workshoprondes. De dag wordt besloten met een borrel. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. 


				

			
EXTERNE AGENDA                                                  

Het LSR wil graag een zo volledig mogelijk overzicht creëren van rouwgroepen, bijeenkomsten en andere activiteiten voor nabestaanden. Dit overzicht vindt u hier.

Hebt u iets voor deze Agenda? Dan kunt u dit sturen naar Liesbeth Timmers. Wij beoordelen dan of de activiteit geschikt is om in onze agenda op te nemen.

Gelieerde organisaties zoals bijvoorbeeld Humanitas en Achter de Regenboog hoeven hiervoor niet te betalen. Wel is het belangrijk dat u op uw website een link naar onze website  opneemt, zodat men ons ook via uw organisatie kan vinden.

Voor activiteiten van hulpverleners zijn wij genoodzaakt voor vermeldingen in onze Agenda € 60,- per jaar in rekening te brengen. Voor dit bedrag zullen wij dan een jaar lang uw rouw- en verliesgerelateerde activiteiten in onze agenda opnemen. Staat u bij ons in het verwijsbestand, dan betaalt u slechts € 45,- per jaar.


BOEKRECENSIE 'ROUWEN IN DE TIJD'                                                   

MARINUS VAN DEN BERG 'ROUWEN IN DE TIJD'

door Liesbeth Timmers

Rouw, er zijn vele boeken over en er zal nog veel over geschreven worden. De visie op rouw is de laatste decennia flink veranderd. Dit blijkt uit de verschillende rouwtheorieën en rouwmodellen die in de loop der tijd zijn ontwikkeld: van loslaten via rouwfasen en rouwtaken naar het duale procesmodel en daarna het integratief model. Vanuit een ander perspectief voegt Marinus van den Berg, verpleeghuispastor in Rotterdam en rouwdeskundige, hieraan een nieuwe visie toe. Die visie heeft hij beschreven in zijn boek ‘Rouwen in de tijd – een zoektocht in het landschap van afscheid en verlies’. 

Lees meer.....


Landelijk Steunpunt Rouw richt zich op het ondersteunen van nabestaanden en hun omgeving; het geven van informatie, voorlichting en advies; het verhogen van de kwaliteit van rouwzorg door deskundigheidsbevordering en het stimuleren van kennisontwikkeling over rouwzorg.

www.landelijksteunpuntrouw.nl - Barchman Wuytierslaan 89 - 3819 AB Amersfoort - 033 - 461 68 86