Afbeelding
Nieuwsbrief LSV ACADEMIE - oktober 2016

In deze nieuwsbrief

  1. Steun bij Verlies
     
  2. Reacties op de nieuwe website
     
  3. Ervaringsverhalen hupverleners
     
  4. Gastcollege Dr. Robert A. Neimeyer 
     
  5. Congres ‘Verlies verweven in de levensloop; mogelijkheden en grenzen’
     
  6. Studiedag  ‘Onbereikbaar dichtbij’
     
  7. Training Rouwzorg
     
  8. Geaccrediteerde Post-Hbo Rouw en Verliesbegeleider
     
  9. Masterclasses LSV Academie
     
  10. Programma 2016 

Steun bij verlies

Het LSR is vernieuwd. Een nieuwe naam, een nieuwe website en een nieuwe visie op rouw. Het is allemaal bedoeld om nabestaanden en andere verliesdragers het beste te kunnen geven. Want, dat is onze overtuiging ‘alleen het beste is goed genoeg’. De nieuwe naam is ‘Landelijk Steunpunt Verlies’(LSV) en de nieuwe website kunt u vinden onder www.steunbijverlies.nl. Deze website geeft informatie en educatie over verlies van een dierbare, gezondheid, relatie en werk.
 
 
Afbeelding

Reacties op de nieuwe website

De eerste reacties op de website zijn binnen. Mooi, fris, vitaal maar ook veel is het commentaar.  Een verrijking om meer te lezen over ook andere verliesgebieden. Vooral verlies van gezondheid is een aanwinst. Grappig genoeg weet de media ons makkelijker te vinden dan voorheen en verwijzen artsen meer naar het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) dan ooit tevoren.  Er ligt een prachtige basis om verder te bouwen aan de beweging ‘Steun bij verlies’. Maar dan wel in de brede zin van het woord verlies.
 

Ervaringsverhalen van hulpverleners

Iedere hulpverlener heeft een eigen repertoire aan technieken en interventies en brengt vervolgens ook nog eens zichzelf mee als instrument. Daarnaast zijn de hulpverleners met een eigen praktijk ook nog eens ondernemer. In de rubriek ‘ervaringsverhalen voor hulpverleners’ willen wij hulpverleners de gelegenheid geven om hun ervaringen met anderen te delen. Herma Bode, die 10 jaar haar Rouwwinkel Atalanta sluit, bijt te spits af.

Lees Herma haar verhaal....
Afbeelding
 
Afbeelding

Gastcollege Dr. Robert A. Neimeyer


Op 8,9 en 10 maart 2017 komt Dr. Robert Neimeyer op verzoek van de LSV Academie naar Nederland en geeft een gastcollege over ‘Rouwtherapeutische technieken’ (Techniques of Grief  Therapy) waarin hij ook eigen werk zal laten zien en bespreken.  
Wij hebben een waardevol driedaags programma met hem samengesteld.

Lees meer...
 
Afbeelding

Congres ‘Verlies verweven in de levensloop; mogelijkheden en grenzen’


Op 7 maart 2017 organiseert het LSV haar congres met als titel ‘Verlies verweven in de levensloop; mogelijkheden en grenzen’. Dat congres staat in het teken van de narratieve benadering en wordt geïnspireerd door de Griekse mythologie van de schikgodinnen. Prof. Dr. Manu Keirse, Dr. Robert A. Neimeyer, Dr. Martine Delfos, Jan Olthof en Johan Maes zullen ingaan op de verschillende aspecten van het verweven van het verlies in de levensloop.

Lees meer... 
 

Studiedag 'Onbereikbaar Dichtbij'
 

Op 1 december komen maar liefst 20 workshophouders bij één om hun ‘interventies in de rouwbegeleiding en rouwtherapie’ te demonstreren en toe te lichten.  De studiedag staat in het teken van ‘onbereikbaar dichtbij’ en verwijst naar een fundamentele beweging die de nabestaande moet maken van fysieke afwezigheid naar symbolische nabijheid. Wij zijn trots dat we op één dag zo’n grote variatie van workshophouders bij elkaar kunnen brengen.

Lees meer....
Afbeelding
 
Afbeelding

Training Rouwzorg


Deze training van zeven dagen verdeeld over een half jaar is bedoeld voor vrijwillige rouwzorgers en voor beroepskrachten die in de uitoefening van hun werk regelmatig in aanraking komen met rouwenden. Harriette Modderman en Johan Maes nemen de deelnemers mee in de volgende thema’s:
-    je eigen verlies verhaal
-    veelkleurig verlies
-    rouw als kostprijs van hechting
-    tussen schreeuw en masker
-    rouw en trauma
-    integratie van verlies in je eigen levensverhaal

De training start in februari 2017.

Lees meer..... 
 
Afbeelding

Post-HBO Rouw- en verliesbegeleider


In deze opleiding maken studenten kennis met de krachtlijnen van een integratieve visie op rouw. Daarbij gaat het om het aangaan van een nieuwe verbinding met het verlorene en het verweven van het verlies in de levensloop. Deze bijzondere zienswijze, ontwikkeld door Johan Maes, legt het accent niet bij rouw maar bij verbinding. Ook het idee dat we het verloren moeten loslaten en de rouw moeten verwerken laten we achter ons. Deze opleiding brengt een mix van recente wetenschappelijke inzichten rond hechting, trauma, betekenisgeving, veerkracht, en rouw getoetst aan ervaringen uit de complexe wereld van de rouwpraktijk.

Deze unieke opleiding start weer in september 2017. 

Lees meer.... 
 

Masterclasses LSV Academie


Hulpverleners in het psychosociale werkveld of in de gezondheidszorg worden regelmatig geconfronteerd met de impact van allerlei ingrijpende en soms traumatische verlieservaringen op hun cliënten. Het is dan de vraag hoe die cliënten geholpen kunnen worden in het uithouden van hun emotionele pijn en in de wijze waarop ze kunnen (over)leven, bij de problemen die ze ervaren om het verlies in hun leven te integreren of te verweven en zich te heroriënteren in het leven dat verdergaat, niet ondanks maar mét het gemis.
Afbeelding
In een Masterclass programma, met korte trajecten van twee dagen, biedt de LSV- Academie enerzijds afgestudeerde Rouw- en Verliesbegeleiders de mogelijkheid aan om kennis en vaardigheden te updaten; anderzijds kunnen hulpverleners die geen specialisatietraject willen volgen, maar toch op de hoogte willen zijn van de nieuwste ontwikkelingen in het rouwlandschap, deelnemen aan specifieke masterclasses.  

Lees meer....

Programma 2016

Inzet van emotionally focused therapy
  bij rouwproblematiek
8 en 9 novemberMevr. Petra Deij
Traumatische rouw bij suïcide24 en 24 novemberDrs. Johan Maes
Levend verlies7 en 8 decemberProf. Dr. Manu Keirse
Nieuwe visie op mentale veerkracht20 en 21 decemberDr. Michael Portzky

 
 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld op onze website. Wij versturen de nieuwsbrief 4x per jaar én op momenten dat wij bijzonder nieuws te melden hebben. 

Wilt u geen nieuwsbrief meer ontvangen? Meld u dan af via onderstaande link.