Landelijk Steunpunt Rouw
 
 
6 juni 2014, 5e editie, jaargang 2
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik dan hier voor de online versie
 
WAT STAAT ER IN DEZE NIEUWSBRIEF

In deze nieuwsbrief schrijft Tanja van Roosmalen over opgroeiende kinderen met een handicap. Welke invloed heeft een lichamelijke beperking op de ontwikkeling van het kind? Hoe kunnen ze daarbij begeleid worden? Klaas-Jan Rodenburg schrijft over ‘Steun voor mantelzorgers’. 

Wij informeren u tevens over de wijze waarop wij het werkveld ‘Verlies’ bij doorverwijzers en cliënten onder de aandacht willen brengen. In het verlengde daarvan bespreken we de mogelijkheden om cliënten een aantrekkelijke belofte te doen. Zo stellen we de vraag: gaat het om een luisterend oor, troost, professionele steun of beloven wij onze cliënten ook om het verlies ‘tot betekenis te brengen’?

Liesbeth Timmers geeft een recensie van het boek ‘Samen verder na verlies van een kind’ van Beate Matznetter. Tevens is boekinformatie opgenomen van een aantal onlangs verschenen nieuwe boeken op het gebied van verlies.

Afsluitend gaan we in op de volgende activiteiten voor dit najaar: Verlies onder de aandacht, Congres ‘tussen presentie en interventie, Open dag voor de academie en Meesterstukken.

Wij wensen u veel leesplezier.

 
WAT BELOVEN WIJ ONZE CLIENTEN?

Als hulpverleners beloven wij onze cliënten steun, troost en oprechte aandacht. En wij beloven hen ook inzicht in verliesprocessen. Met behulp van informatie en educatie helpen we cliënten om te leren omgaan met het geleden verlies. Maar is dat voldoende? Zitten cliënten die in verwarring zijn en zich soms radeloos voelen daarop te wachten?

Lees meer.....


IK HEB EIGENLIJK MAAR EEN WENS: EEN GEZOND LIJF

Opgroeien met een ziekte of handicap

‘Als ik ga spelen bij een vriendinnetje, dan kan ik nooit op de trampoline springen. Dat vind ik echt stom. Ik wil ook wel eens zo hoog in de lucht zweven.’ (Meike, 8 jaar)

In Nederland groeien naar schatting meer dan 600.000 kinderen en jongeren op met een lichamelijke aandoening [1]. Het gaat hierbij om aangeboren aandoeningen, chronische ziekten of ernstige, levensbedreigende ziekten die op latere leeftijd worden vastgesteld. Een lichamelijke aandoening beïnvloedt de manier waarop kinderen en jongeren opgroeien in hoge mate. In dit artikel staan we stil bij de impact die het verlies van een gezond lichaam heeft op de ontwikkeling.

Lees meer.....


STEUN VOOR MANTELZORGERS

Verlies van gezondheid heeft een grote impact op het leven van een zieke, maar ook op het leven van een mantelzorger. Mantelzorg kan veel tijd in beslag nemen, een mantelzorger krijgt er extra zorgtaken bij en emotionele relaties worden door een andere verhouding van afhankelijkheid en onafhankelijkheid opeens anders. Bij verlies van gezondheid zoekt een mantelzorger naar mogelijkheden om de patiënt te verwennen maar ook om opnieuw balans te vinden in de eigen dagelijkse werkzaamheden.

Lees meer.....


BOEK INFORMATIE

In deze nieuwsbrief zijn de volgende boeken uitgelicht: ‘Kind van de toekomst’, ‘Het roerloze punt van de wentelende wereld’, ‘De cirkel van verbinding’, ‘Waardig einde’, ‘De jungle van de ouderenzorg’, ‘De complete weduwnaar’, ‘Drie weduwen, één graf’, ‘Verliefd – Verlaten’. Van het boek ‘Samen verder na verlies van een kind’ is een boekrecensie opgenomen.

Lees meer.....


VERLIES ONDER DE AANDACHT

De afgelopen jaren heeft het LSR geïnvesteerd in kwaliteit. Zo is de website aangepast aan de nieuwste inzichten en zijn de opleidingsprogramma’s afgestemd op de vier verliesgebieden: verlies van gezondheid, dierbare, intieme relatie en werk. Ook zijn de hulpverleners in het verwijsbestand ingedeeld naar verschillende categorieën en digitaal vindbaar gemaakt voor hulpvragers. De komende jaren gaat het LSR aandacht besteden aan de integratie van de vier verliesgebieden in de website en bij de hulpverleners. Tevens zal het LSR de komende jaren royaal aandacht besteden aan de meerwaarde van het werkgebied ‘Steun bij verlies’ voor een groter publiek.

Lees meer.....


CONGRES: Tussen presentatie en interventie                                               

Op dinsdag 7 oktober (België) dinsdag en 14 oktober (Nederland) organiseert het LSR met uitgever Witsand een congres naar aanleiding van het nieuwe boek ‘Rouwbegeleiding en rouwtherapie: tussen presentie en interventie’ (voor iedere deelnemer is na afloop een exemplaar beschikbaar). Het boek bestaat uit bijdragen van belangrijke auteurs op het gebied van rouw en verlies. Namen die zich met dit boek hebben verbonden zijn: Johan Maes, Paul Boelen, Mariken Spuij, Herman de Mönnick, Annelies Onderwaater, Ruard Ganzevoort, Marinus van den Berg, Jacob van Wielink en anderen. De eindredactie is in handen van Johan Maes en Harriette Modderman. In het boek worden theorie en werkvormen voor de verschillende verliesgebieden behandeld. Het congres brengt u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van verlies en rouw.

Lees meer.....


OPEN DAG                                                 

Het LSR organiseert op woensdagmiddag 15 oktober een open middag voor de opleidingen ‘Rouw en verliesbegeleider’ en ‘Rouwtherapeutische aantekening’. Johan Maes, hoofd Academie, houdt een interactieve lezing over de opleidingen en biedt werkvormen aan die ook tijdens de opleidingen gebruikt worden. U krijgt alle ruimte uw vragen te stellen en om het ambacht van begeleider of therapeut te ontdekken, zeker wanneer u een opleiding volgt aan het LSR Academie. In de opleidingen zijn de verschillende verliesgebieden (verlies van een dierbare, gezondheid, relatie en werk) geïntegreerd. Tijdens de opleiding wordt royaal aandacht besteed aan ‘presentie’ en ‘interventie’ voor normale en gecompliceerde rouw. In de opleiding staat de mens in relatie tot de sociale context, centraal. De bijeenkomst is gratis. U kunt zich opgeven via onze website. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een routebeschrijving.

Lees meer.....


MEESTERSTUKKEN                                                 

Op zaterdagochtend 20 december 2014 tonen deelnemers van de tweejarige leergang ‘Rouw en verliesbegeleider’ hun meesterstuk. Ze laten zien wat ze geleerd hebben en hoe de opleiding invloed heeft gehad op hun eigen ontwikkeling. Het belooft een indrukwekkende afsluiting van de opleiding te worden. Van 10.00 tot 12.00 uur bent u van harte welkom in de opleidingslocatie van Zon en Schild, de Veste in Amersfoort. De bijeenkomst is gratis. U kunt zich opgeven bij fvangarderen@landelijksteunpuntrouw.nl. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een routebeschrijving.

Lees meer.....

 

Landelijk Steunpunt Rouw richt zich op het ondersteunen van nabestaanden en hun omgeving; het geven van informatie, voorlichting en advies; het verhogen van de kwaliteit van rouwzorg door deskundigheidsbevordering en het stimuleren van kennisontwikkeling over rouwzorg.

www.landelijksteunpuntrouw.nl - Barchman Wuytierslaan 89 - 3819 AB Amersfoort - 033 - 461 68 86